Akció!
El Salvador pörkölt kávé

9500 Ft 8000 Ft tartalmazza az ÁFA-t

El Salvador SHG EP Diamante
Régió: Sierra Apaneca fennsíkja, Llamatepec, Santa Ana, Izalco vulkánok, Los Naranjos-hegység
Tengerszint feletti magasság: minimum 1350 méter és afölött
Arabica fajta: Bourbon, Pacas, Catimor
Szüret: januártól márciusig
Feldolgozási eljárás: mosott/nedves, majd napon és dobban (mechanikusan) szárított
Aroma: friss, virágos
Íz: karamellás, kakaós
Testesség: közepes
Savasság: élénk
Cupping Notes: nem hivalkodó, kellemesen letisztult aroma, gyümölcsösség, élénk savakkal, édeskés, mézes/karamellás utóízzel, közepes testességgel

Termékleírás

Közép-Amerikai kávé különlegesség

El Salvador kis területű, de viszonylag sűrűn lakott ország Közép-Amerikában. A régió egyetlen olyan országa, mely nem határos a Karib-tengerrel és ezáltal a Karib-térséggel, hisz keletről Honduras, míg északról Guatemala határolja, egyetlen partszakasza pedig a Csendes-óceán felé esik. Domborzati és éghajlati adottságait tekintve igencsak kedvez a minőségi Bourbon Arabica fajtáknak, melyek a polgárháború idején honosodtak meg a térségben.

El Salvador kávéültetvényei több mint 160000 hektáron terülnek el, melyen megközelítőleg 24000 farmer végez termelőtevékenységet a 800 és 1500 méteres magasságban fekvő völgyekben. Ami a kávék osztályozását illeti, az innen származó termények az SHG (Strictly High Grown) kategóriába tartoznak, ami arra enged következtetni, hogy a kávé 1300 méter körüli tengerszint feletti magasságban terem. A névben szereplő EP rövidítés (Europan Preparations) szintén egyfajta kategóriába sorolást jelez, mégpedig azt, hogy a nyerskávét kézzel szüretelték és válogatták külön minden sérült kávébabtól és egyéb szennyeződéstől.

A Diamante egy különleges Bourbon kávéfajta, mind a feldolgozási eljárást, mind a megművelési módját tekintve. Főként a sierra apaneca-i fennsíkon termesztik, a Santa Ana, az Izalco, a Las Ninfas és a Laguna Verde aktív, vulkanikus tájain, az El Aguila, a Los Naranjos és a Malacara hegyláncai által közrefogott, termékeny völgyekben.

A “hagyományos” Bourbon Arabica fajták manapság, főként az újhullámos kultúra elterjedésével újra nagy népszerűségnek örvendenek, tudniillik, a megfelelő pörkölési profil eltalálása után kellemesen lágy, élénken, de nem túlságosan savas, és kiegyensúlyozott aromaprofilú italt kapunk eredményként. Sokoldalúságuknak köszönhetően az ún. speciality technikák, filteres eszközök használatához is ajánlatos főzetük, ugyanúgy, ahogy egy olaszosabb presszókeverék alternatívájaként is szolgálhatnak.

Ugyanakkor, egy más tulajdonságokat hordozó „hibridkávé” is egyre népszerűbb, mely a Maragogipe és egyfajta helyi Caturra variáció (Paca) házasításából jött lére. Ízprofilra alapvetően lágy, de mégis rendkívül összetett fajta; fűszeres, karakteres ízjegyek is megtalálhatóak benne. Szemnagyságára az átlagosnál nagyobb méret jellemző, mely nem feltétlenül jelent gazdagabb ízpalettát, de jelen esetben e két tulajdonság együttese igen izgalmas végeredménnyel kecsegtet.


Közép-Amerikai kávé különlegesség, melyet Európában is megvásárolhatsz. Az amerikai Arabica kávét Budapesten a Blue Bird Roastery frissen pörköli és házhoz szállítja otthonában, a legjobb áron vásárolhatja meg, mindig a legfrissebb pörkölés, kérésére megőröljük. A kávé pörkölő által ajánlott témák: frissen pörkölt szemes kávé,  arabica fajta kávé, bourbon, Blue Bird Roastery, Budapest, friss pörkölt kávé.

További információk

Tömeg 1 kg