Akció!
Etiópiai pörkölt kávé

8000 Ft 7200 Ft tartalmazza az ÁFA-t

Ethiopia Sidamo
Régió: Sidamo
Tengerszint feletti magasság: 1500 – 2200 méter
Arabica fajta: etióp Heirloom variánsok
Szüret: októbertől januárig
Feldolgozási eljárás: mosott/nedves, emelt ágyásokon szárított
Aroma: friss, virágos
Íz: citrom, nádcukor
Testesség: teához hasonló
Savasság: borhoz hasonló
Cupping Notes: bogyós gyümölcsös, borízű jegyek, citrusosság, komplex savasság, hosszantartó, édeskés utóízzel.

Termékleírás

Az Etióp Sidamo kávé ízvilága

Etiópia kávé térképe
A kávé őshazája

Etiópia a kávé őshazájaként vonult be a köztudatba. Innen datálódik az Arabica kávécserjre felfedezése, mely később, a gyarmatosítás idején az Amerikai kontinensre is átvándorolt. Egyes történészek a kávé elnevezést is Etiópiához kötik, akik szerint a név az egyik tartomány, Kaffa nyomán alakult át és kölcsönzött jelentést a különös, élénkítő termésnek.

Egy ősi, etióp legenda szerint egy Kaldi nevű kecskepásztor véletlenül bukkant rá a kávécserjékre, akkor még mit sem sejtve azok hatásairól. A kecskepásztor a monda szerint egyszer csak arra lett figyelmes, hogy a legelésző kecskéi furcsán kezdtek viselkedni; fel-alá szaladgáltak és ugráltak a bogyósgyümölcsnek hitt terméstől. Kaldi ezt látván, saját maga is evett a termésből, amitől aztán sokáig, éberen tudta őrizni csordáját, akár éjszakákon át is. Egy nap aztán, Kaldi a közelben élő szerzeteseknek is mesélt a szokatlan gyümölcsről, akik szintén fogyasztani és élvezni kezdték annak élénkítő hatását.

Etiópia máig is nagyon büszke kávétörténelmére, olyannyira, hogy a hivatalos nyilvántartások szerint is legalább annyi kávét fogyasztanak, mint amennyit exportálnak. Ez nem csak szokatlanul nagy mennyiség, de hitelességet is kölcsönöz az etiópok méltó büszkeségének. Az itt termő kávék rendkívül jó minőségűek, erőteljes az ízük és kitűnő az aromájuk. A termőterületek igen magasan, 1500 és 2200 méter magasan helyezkednek el. Az itteni, legismertebb Arabica variánsok a virágos-boros ízű Harrar és az illatos, fűszeres Yrgacheffe, valamint a Sidamo, amit fűszeres, csokoládés ízvilág, virágos aroma jellemez. A virágos, gyümölcsös- citrusos aroma és a borízűség egyébként az etiópiai kávék jellegzetessége, amely a kávészemek különleges érlelésének köszönhető.

Ezek után mondanunk sem kell, hogy a kávétermelés máig is az etióp gazdaság alappillére. A termelés 98%-a kis, családi farmokon történik, melyek némelyike nem nagyobb, mint egyetlen hektár. Ennek előnye, hogy a farmerek több odafigyeléssel gazdálkodhatnak, mely törődés egy csésze igazán jó arabica formájában köszön vissza. A farmok érdekeit az Oromia Coffee Farmers Cooperative Union (OCFCU) ernyőszervezetként védi, és segíti őket terményeik értékesítésében.

A Sidamo fajta a származási helye után kapta a nevét Sidamo tartomány Etiópia alsó részén, Yirgacheffe régiótól délre található. A Sidamo szemek a Yirgacheffe-hez hasonlóan mosott/nedves eljárással készülnek, ami arra enged következtetni, hogy a szemek igazán minőségiek.


Az Etióp Sidamo kávé ízvilága mindenki számára elérhető közelségben Magyarországon is. Az Etióp Sidamo kávé a cserje őshazájából származik, és Budapesten is megrendelhető a finom, különleges pörkölésű kávéfajta, melyet automata kávégép segítségével is megfőzhetsz. Néhány érdekes, olvasni való téma: frissen pörkölt szemes kávé, arabica fajta kávé, Blue Bird Roastery, Budapest, friss pörkölt kávé.

További információk

Tömeg 1 kg