Akció!
Guatemalai pörkölt szemes kávé

8001 Ft 7200 Ft tartalmazza az ÁFA-t

Guatemala SHB EP – Santa Rosa
Régió: Mataquescuintla, Jalapa Santa Rosa
Tengerszint feletti magasság: 1400 – 2000 méter
Arabica fajta: Bourbon, Pache San Ramon, Catuai, Mundo Novo
Szüret: decembertől áprilisig
Feldolgozási eljárás: mosott, levegőn szárított
Aroma: étcsokoládé
Íz: dió, cseresznye, tejkaramella, gyümölcsdzsem
Testesség: édeskésen, kellemesen testes
Savasság: elegáns, kevésbé savas
Cupping Notes: édes, tiszta, keserű csokis, kakaós illatok, kellemes savasság, egy kevés citrusos beütéssel, csokis, diós, karamellás, cseresznyés ízjegyekkel

Termékleírás

Guatemala frissen pörkölt kávé

Guatemala kávé térképe
Guatemela a kávé hazája

Guatemala a legkülönlegesebb és legfinomabb kávéfajták termője. Az országot a többféle, egyediséget kölcsönző kávafajta igazi kávénagyhatalommá tette. Annak ellenére, hogy területe alig nagyobb országunkénál, a világ 8. legnagyobb kávéexportőreként tartják számon, továbbá, napjainkra a közép-amerikai ország első számú exportcikke is a kávé lett.

A termékeny Santa Rosa völgyben, a híres Antigua tartományban, vagy épp a coban-i ültetvényeken kiváló minőségű Arabica variánsok teremnek, kb. 1600 méteres tengerszint feletti magasságban, míg az óceánhoz közelebbi, alacsonyabban fekvő vidékek a Robusta fajtáknak kedveznek. Az országi földrajzi sokszínűségének és éghajlati sajátosságainak köszönhetően színes aroma és ízvilág jellemzi az összes guatemalai kávéfajtát, kis túlzással tehát azt is állíthatjuk, hogy a kínálatból minden kávéfanatikus megtalálhatja a saját ízlése szerinti kedvencet, legyen az egy lágy, selymes ízvilágot hozó kávé, vagy épp egy karakteres, füstös-fűszeres variáció. A Santa Rosa völgyben megtermett fajták gazdag és koncentrált ízharmóniával bírnak, mivel az éghajlati sajátosságok hidegebb éjszakákat, ezáltal lassabb érést eredményeznek. A lassú érési folyamat során sokkal több ízprofil összpontosul egy adott termésben, az ízek és aromák jellege pedig a biodiverzitás és a domborzati, éghajlati viszonyok függvénye is lehet. A vulkanikus talaj és a magashegységek trópusi éghajlata adja a Santa Rosa völgy kávéinak azt az igazán közkedvelt, kakaós, kiegyensúlyozott, krémes jelleget, amit nálunk is minden nap megtapasztalhat a kávékedvelő közönség.

Ahogy minden közép-amerikai országban, Guatemalában is szigorú osztályozási rendszer van érvényben, melyek minőségi szempontból különböztetik meg a kávéfajtákat. A névben található SHB (Strictly Hard Beans) jelölés az egyik legmagasabb minőségi osztályt jelenti, ide csak a kiváló minőséget képviselő, szigorúan kemény kávészemek kerülhetnek. Emellett feltüntetik a régió (pl. Santa Rosa, Antigua, Cobán) nevét, ahonnan az adott kávé származik és megfelel a régió sajátosságainak is. Az EP (Europan Preparations) megjelölés szintén egyfajta kategóriába sorolást jelez, mégpedig azt, hogy a nyers kávét kézzel szüretelték és válogatták külön minden sérült kávébabtól és egyéb szennyeződéstől.

Az El Morito Farmon egy csapatnyi farmer kisebb farmján már több mint 20 éve, kb 1200-1400 méteres magasságban termesztik a legjobb minőségű Catuai, Pache San Ramon, Mundo Novo és a népszerű Bourbon Arabica variánsokat. A farm, a kezdeti szerény viszonyokhoz képest mára szépen kinőtte magát; 450 alkalmazottal, Jose Roberto Monterroso irányításával igen sikeresen működik. Kizárólag mosott és természetes feldolgozási eljárásokat alkalmaznak, és a sikeres működés érdekében folyamatosan fejlesztik gazdaságot. Ezen tevékenységek nyomán a „Cup of Excellence” díjazottjai között is többször szerepeltek az elmúlt néhány évben.


Guatemala frissen pörkölt kávé minden héten házhozszállítással rendelhető meg. A Guatemala egy kiváló minőségű kávé fajta, melyet a Blue Bird Roasteryben frissen pörkölnek a legjobb gépek segítségével a szakképzett Baristák munkája nyomán kapja meg otthonában. A legjobb kávékról szóló témák: frissen pörkölt szemes kávé, arabica fajta kávé, Blue Bird Roastery, Budapest, friss pörkölt kávé.

További információk

Tömeg 1 kg