Akció!
Pörkölt kávé indonéziából

8000 Ft 6999 Ft tartalmazza az ÁFA-t

Régió: Közép-Nyugat Sumatra, Batak régió, Aceh

Tengerszint feletti magasság: 900- 1600 méter

Arabica fajta: Catimor

Szüret: júniustól decemberig

Feldolgozási eljárás: sajátos száraz, félszáraz eljárás, napon szárítás

Íz: kissé földes, bodzás

Aroma: gyógynövényes, fűszeres, erdős, csokoládés

Testesség: erősen testes

Savasság: kevéssé savas

Termékleírás

Indonéz Mandheling kávé

Az Indonéz Köztársaságot 18000-nél is több sziget alkotja, amelyek közül kb. 6000 emberek által lakott terület. Szigetei az egyenlítő két oldalán helyezkednek el, így az ország éghajlata trópusi. Indonézia a világ leghosszabb szigetcsoportján, az Indonéz-szigeteken terül el, a Maláj-félsziget és Ausztrália között. Az országot nyugaton az Indiai-óceán, délen a Timor-tenger és az Arafura-tenger, északkeleten a Csendes-óceán, északon a Celebesz-tenger és a Dél-kínai-tenger határolja.
Az Indonéz szigetvilág tektonikus lemezek törésvonalain helyezkedik el, az ország területe kisebb lemezeken kívül érinti az eurázsiai, az ausztrál, valamint a csendes-óceáni lemezt is. Ennek megfelelően a vulkanikus tevékenység igen aktív, a földrengések gyakoriak. A szigetekből álló ország számára további veszélyt jelentenek a rengéshullámok által keltett cunamik is.

Sumatra az Indonéz Köztársaság második legnagyobb szigete és a régió leghíresebb kávéinak termelője. A kávé a 19. század elején került a szigetre holland telepesek által, akik az arab kávéművelés és kultúra uralmát kívánták megtörni. Az egyedi ízvilágú indonéz kávék kedvelői elégedetten konstatálhatják, hogy sikerrel jártak, hisz a következő évszázadra Sumatra kávépiaci nagyhatalommá nőtte ki magát. A század végére aztán egy a cserjéket megtámadó rendellenesség szinte teljesen elpusztította az ültetvényeket, melyeket csak nagy munkával sikerült újraültetni. A farmerek áldozatos munkájának köszönhető, hogy napjainkban is élvezhetjük a térség Arabica fajtáinak egyedi eljárással készült, azonnal felismerhető, minőségi italát.

A feldolgozási eljárásról mindenképp szót kell ejtenünk, tudniillik a Dél- és Közép- Amerikában használt nedves, vagy fél-nedves eljárással ellentétben az itt megtermelt Arabica variánsokat száraz eljárással dolgozzák fel, amely rendkívül koncentrált ízt eredményez, gyógynövényes, földes, fűszeres jegyekkel. A kávé ezáltal kevéssé lesz savas, a kávé testességét, komplexitását leginkább a nyelvünk hátsó részén, hosszan érezzük, étcsokoládés, földes utóízek kíséretében. Az eljárás során a cseresznyét egyben szárítják, amíg babok csörgése nem hallható a kiszáradt gyümölcs belsejében. Ezután vízben történik a szortírozás, hisz a szárazabb cseresznyék felúsznak a víz tetejére. Ezek a szemek kiválogatásra, majd továbbszárításra kerülnek. A teljes folyamat 3-5 hétig is eltarthat. A száraz feldolgozási módszer trópusi és sivatagi klímájú helyeken kiválóan alkalmazható. Indonézián kívül előszeretettel alkalmazzák Afrika legszegényebb, de kávéban igen gazdag termőterületein, mivel nem csak az egyik legrégebbi, de a legolcsóbb kávé-feldolgozási eljárás is egyben.

Közép- Nyugat Sumatra Batak régiójában, a Leuser-hegység magas, vulkanikus lejtőin a viszonylag ritkásan növő Sumatra Mandheling átlagosan 1200 méteres magasságban terem. A Sumatra Mandheling babok kávéja testes, komplex, jellegzetesen indonéz, és különösen jellemző a Sumatra szigetén termesztett kávéra. Finom, édes ízét leginkább a sötét, vagy a közép-sötét pörkölés emeli ki.


Indonesia Mandheling 1000 gr az egyik legkedveltebb kávéfajta, melyet frissen pörkölt szemes kávé kategóriában is megtalálhat. Főzhető vagy készíthető kávégépen, kávéfőzőn.

További információk

Tömeg 1 kg