A Sör story: Blue Bird Beer Cold Brew Coffee IPA
A Sör story: Blue Bird Beer Cold Brew Coffee IPA
Nincs is annál hálásabb feladat, mint úgy nekikezdeni egy cikk írásának, hogy a témájául szolgáló valami izgalmas, friss és egészen jól sikerült: lett egy saját sörkreációnk, amire büszkék vagyunk. Hála a Horizont sörészet kitartó és kreatív mestereinek itt van, megérkezett, a kezünkbe foghatjuk a Blue Bird Roastery első saját sörét, amely határozott kávésságával igyekszik helyet találni a kézműves IPA-k világában.
Ez már történelem! Egy kellemes nyárvégi nap szaladt ki Nikó szájából a mondat „nem akarunk sört csinálni?" Akkor már túl voltunk a nagy cold brew fellángoláson, sikeres lett az egyedi, kókuszvízzel készített jeges csepegtetett italunk, benne voltunk a pörgésben, így a válasz nem lehetett más, mint: „Persze!" Ugyan ki ne akarna egy meleg napon sört… készíteni? Azonnal elindult az ötletelés, milyen fajta sört lehetne harmonikusan kávésítani, illetve miféle kávét lehetne harmonikusan sörösíteni? Már ezek sem egyszerű kérdések, és akkor még nem beszéltünk arról, hogyan kerül a kávé a főzetbe, milyen formában, mennyiségben, sűrűségben, állagban… Nem volt vitás, ha komolyan gondoljuk a kávés sör készítését, találni kell egy szakértő főzdét, akik láttak már karón varjút.
Nagy szerencsénkre a Horizont sörmestere nem hogy nem hajtott el az ötletünkkel melegebb tájakra, de egyenesen felragyogott a szeme: ekkor már tudtuk, ebből sör lesz! Nem is fárasztok senkit az elkövetkező idő kísérletezgetéseinek leírásával, a lényeg, hogy igen sok kávé és sörkóstolás, összekóstolás, hümmögés és nyammogás után megszülettek a próbaízek.
Nem teljesen ismeretlen fogalom a kávés sör, azt mégsem mondhatjuk, hogy tele velük a boltok polcai. A legtöbb kreáció a kávét valamilyen sötétebb, erős stouthoz keveri, ezzel erősítve a stoutokra amúgy is jellemző kávés ízeket. Nos, mi még véletlenül sem akartuk az egyszerűbb végén megfogni a kérdést. Sok tanakodás után arra jutottunk, hogy egy könnyen iható, a kávé jegyeit is egyértelműen mutató, de nem hivalkodóan kávés, kotyogó ízű sört szeretnénk. A legfontosabb és egyben a legizgalmasabb probléma az íz harmónia megtalálása volt, hisz attól, hogy két íz külön külön izgalmas, együtt már nem biztos, hogy előnyösek, sőt. Így került a citrusos ízvilágú IPA-ba colombiai kávé. De még hogy! Egyrészt a zöld kávé zöldes, friss, füves íze simul a maláta íze mellé, majd erre fekszik rá a hidegen áztatott kávé citrusos, gyümölcsös világa kézen fogva az aromakomlókkal. A végeredmény egy kerek, letisztult ízű, friss, kellemesen keserű, kávés lecsengésű, telt IPA.
Ha felkeltettük az érdeklődésedet, gyere be hozzánk és vigyél haza a limitált kiadású sörünkből!