A kávé házhoz jön
A kávé házhoz jön
Nincs is annál jobb, élénkítőbb, mint egy ébenfekete, gőzölgő, illatos kávéval kezdeni a napot. Manapság ez már megszokott, szinte rutinszerű, mindenki számára elérhető, hisz a legtöbb háztartásban van legalább egy kávégép. Napindító italunk kortyolgatásakor aligha jut eszünkbe, hogy — történelmi távlatokban szemlélődve – Európa e szegletén ez nem is oly régen vált szokássá, divattá.
A kávé az átlagember aranya, és mint az arany maga, úgy a kávé is a fényűzés és a nemesség érzetét kelti minden emberben.
Abd-al-Kadír sejk
Az igényes kávéfogyasztók számára a kávézás több mint koffeinbevitel: valódi élvezet, az érzékek jutalmazása. Egy csésze kávé mellett élvezetesebb a beszélgetés, de arra is lehetőséget teremt, hogy kicsit a gondolatainkba mélyedjünk és a napi rohanás közben pár percnyi kiegyensúlyozott fókuszt nyerjünk általa. Nem elhanyagolható az élénkítő hatása sem, de sokan vannak, akik egyszerűen azért kávéznak, mert szeretik az ízét.
Az igényesebb kávéházak, Speciality kávézók széles választékkal, ínyenc keverékekkel várják a vendégeiket, s kevés jobb időtöltés létezik, mint időnként betérni a kedvenc helyünkre a megszokott forró italunkért. Legtöbbünknek azonban nincs elég ideje arra, hogy naponta beüljön egy finom feketére. Jobb híján főzünk magunknak a boltokban kapható őrleményekből, aztán bedobunk még egy-kettőt a munkahelyi büfében vagy beugrunk a legközelebbi gyorsétterembe és útközben, sietősen kortyoljuk el az italunkat. Időnként pedig bosszankodunk, ha ránk sóznak valami löttyöt, ami nyomokban sem hasonlít a kedvenc kávénkra.

Szerencsére ma már nem muszáj beérnünk ennyivel, hiszen egyre népszerűbb szolgáltatás az úgynevezett házhoz kávé, vagyis a megrendelt kávécsomag kiszállítása a megadott címre.
Ne érjük be kevesebbel!
Nem kell kompromisszumokat kötnünk, ha minden nap, minden alkalommal ízletes, minőségi kávét szeretnénk inni. Elég kiválasztanunk, milyen kávéra vágyunk, és pár kattintással otthonunkba vagy munkahelyünkre rendelhetjük. A megrendelésünk lehet egyszeri, de szólhat akár pár hónapra vagy hosszabb időre is. A lényeg, hogy ezentúl házhoz jön a kávé. A kávé házhoz szállítása a szállítmányozás fejlődésének is köszönhető.
Időt takaríthatunk meg a házhoz rendeléssel
Az igényes kávéfogyasztók számára a kávézás több mint koffeinbevitel: valódi élvezet, az érzékek jutalmazása. Egy csésze kávé mellett élvezetesebb a beszélgetés, de arra is lehetőséget teremt, hogy kicsit a gondolatainkba mélyedjünk és a napi rohanás közben pár percnyi kiegyensúlyozott fókuszt nyerjünk általa. Nem elhanyagolható az élénkítő hatása sem, de sokan vannak, akik egyszerűen azért kávéznak, mert szeretik az ízét.
Frissesség és aroma
A kávé élvezeti értéke nagyban függ attól, mikor pörkölték a szemeket. Ha igazán aromás, frissen pörkölt kávéból szeretnénk elkészíteni a reggeli ébresztő italunkat, akkor is jó megoldás a megrendelés, hiszen így a legrövidebb úton ér el hozzánk az illatos szemes kávé. Természetesen, érdemes tájékozódni a különböző cégek ajánlatairól, akár rákérdezni a pörkölés, csomagolás módjaira, mielőtt döntenénk. Ha a kedvenc, jól ismert kávézónktól rendelünk, biztos nem csalódunk.
Kevesebbet fizetünk
A minőségi kávé nem olcsó, viszont komoly különbségek mutatkozhatnak az azonos fajták árait illetően. Érdemes egy kis időt szánni a kínálat és árak feltérképezésére. Ugyanakkor, ha van már kedvencünk, könnyebb a tájékozódás. Házhoz rendeléskor pontosan látjuk, mennyit fizetünk majd, s a kávéra szánt kiadásainkat akár hónapokra vagy egy évre előre is megtervezhetjük. Ráadásul bizonyos értékhatár felett vagy előfizetés esetén a kiszállítás ingyenes.

Mindennap jót

Nincs abban semmi újdonság, hogy rendszeresen előfizetünk a kedvenc magazinunkra, miért ne tennénk ugyanezt a kávénkkal is? Elsőre talán meglepően hangzik, de a jót könnyű megszokni. Ha mégis meggondolnánk magunkat, megbízható kereskedőknél bármikor, következmények nélkül lemondhatjuk az előfizetést.

A változatosság gyönyörködtet

Attól sem kell tartania senkinek, hogy esetleg lemarad az új ízélményekről, ha házhoz kéri a kávét. A saját csomagját ugyanis mindenki a személyes ízlésének megfelelően állíthatja össze. Vannak persze fix csomagajánlatok, de saját keverékeket is lehet választani. Izgalmas kalandozásokat tehetünk a kávé világában azáltal, hogy kiválasztjuk, kombináljuk az aromákat és ízeket.
A kávé élettani hatásai
Az utóbbi évtizedek tudományos kutatási bebizonyították, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás jótékony hatású.

A kávé legismertebb hatóanyaga, a koffein fokozza a szívműködést, az anyagcserét és a légzést, kis mértékben növeli a vérnyomást és a vérkeringési sebességet, tágítja az agyi ereket. Megszünteti az álmosságot, stimulálja az agykérget, gyorsítja a gondolkodást, átmeneti, rövid ideig tartó teljesítménynövekedést idéz elő. Nagyobb koffeinadag (kb. 300 mg-nál több) egyidejű bevitele kézremegést, vértolulást, szívtáji nyomást okoz.

A kávé gazdag antioxidánsokban. Bizonyítottan csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség, a májrák, az Alzheimer-kór és a Parkinson-betegség kockázatát. Hangulatjavító hatása van, véd a depressziótól. Hátráltatja az öregedést, mivel csökkenti a test oxidációs mechanizmusait.

Mindezek a kedvező hatások kizárólag mérsékelt kávéfogyasztás esetén jelentkezhetnek, ami napi 3-4 csésze presszókávét jelent.
A pörkölésről, egyszerűen
A kávé minősége, élvezeti értéke nagyban függ a pörkölés szakszerűségétől. Összetett, több fázisból álló folyamat ez, amely a pörkölést végzőtől nagy precizitást és erős koncentrációt igényel. A végeredmény azonban megéri a fáradságot: a zöld kávébabokból illatos-aromás, sötétbarna kávészemek lesznek.

A pörkölés során — erősen egyszerűsítve — a kávészemek kiszáradnak és megnőnek. Hő hatására felszabadul bennük a koffein, az összetett szénhidrátokból pedig egyszerű cukrok lesznek, melyek karamellizálódnak. A kávészemek ettől nyerik el mélybarna színűket, és megképződnek a jól ismert illatanyagok is. A vége felé, 200 ºC felett már nagyon óvatosnak kell lenni, nehogy túlpörkölődjenek, megégjenek a szemek.

Ennek az izgalmas és nagy szakértelmet igénylő folyamatnak bárki tanúja lehet, néhány profi pörkölő ugyanis rendszeresen megnyitja kapuit az érdeklődő, kávészerető közönség előtt.