Új kedvencünk, a Cold Brew + Tonic, jégre töltve
Új kedvencünk, a Cold Brew + Tonic, jégre töltve
A régi sláger újra hódít a szemes kávét kedvelők körében. Nem csoda, hiszen két alapvetően kesernyés ital kombinációjában egy meglepően új ízvilágú, kicsit sem kesernyés italt kapunk. Míg presszóval a Tonic csokoládés, édes itallá változik, Cold Brew-val igazán izgalmas, zamatos, koffeindús üdítővé, mi mindkettőt ajánljuk!
A presszókészítéstől alig egy macskaugrásnyira, kissé eltávolodva géptől, nyomástól, gyors lefolyástól a kávékészítés egy egészen izgalmas világát találhatjuk: a hidegen áztatott, vagy csepegtetős módszereket.

Itt a nyár, nagy a hőség, ilyenkor igazán vonzó lehet egy olyan kávés ital, amely amellett, hogy bőven tartalmaz koffeint számunkra, üdítő is, pont, mint egy… üdítő. Lássuk, miről is van szó, milyen módszerekkel készíthetünk kedvenc frissen pörkölt szemes kávéinkból igazán frissítő, izgalmasan aromás kávés italokat?
1
Cold brew, azaz hideg „főzés"
2
Cold drip, azaz hideg csepegtetés
3
Ice drip, azaz jéggel csepegtetés
Az így készült italok a kávé gyümölcsös arcát mutatják meg, zamatos, virágos, fűszeres ízjegyekkel. A három metódusban a közös, hogy hosszan, akár 24 órán át tart egy adag elkészítése, valamint minden esetben alacsony hőfokon – 4-10 fokon történik a kioldás. Érdemi különbség, hogy míg a Cold brew esetében egyszerre keverjük be a kávéőrleményt hideg vízbe, addig a Cold/Ice drip esetében cseppenként adagoljuk a vizet az őrleményhez. A Blue Bird Roasteryben jelenleg mind a Cold brew, mind pedig a jeges csepegtetést is megtaláljátok gyümölcsös, virágos afrikai kávékkal készítve.
Praktikus módszer
A Cold brew elkészítéséhez nincs szükségünk kávégépre, csak jó szemes kávéra és egy őrlőre. A kávéfajta megválasztásakor ügyeljünk arra, hogy a sötét pörkölés nem a legjobb választás, hacsak nem a keserű ízeket keressük. Az afrikai kávékban nem fogunk csalódni, a gyümölcsös jegyek a hideg „főzéskor" is dominálnak.

Ugyanakkor egy világos pörkölésű fűszeres nicaraguai, vagy columbiai kávé is remek tud lenni. Érdemes kísérletezni az adagokkal, mennyiségekkel, de egy dolgot ne feledjünk: hiába tűnhet az elkészült italunk teaszerűen hígnak, „gyengének", koffeintartalom tekintetében egy adag cold brew nem marad el egy csésze jó erős feketétől.

Hűtsd le magad kávéval és élvezd a legjobb kávégép által készített italt. A frissen pörkölt szemes kávéból hűsítő ital is főzhető a nyári napokban, mely jéggel felszolgálva remekül passzol a kikapcsolódáshoz a Blue Bird-ben, mely Budapest legszebb környékén várja vendégeit. Néhány további, olvasnivaló téma: Blue Bird Café, Budapest, friss pörkölt kávé, előfizetés, kávé, szemes kávé, hírek, kávéról.