A kávé útja – pörkölés
A kávé útja – pörkölés
A kávé élvezetét a szakszerű pörkölés teszi lehetővé.
A kávé egy gyümölcs. De nem az a fajta, amit leszedve megehetünk. Vagyis de. Hiszen a kávécserje termésének, a kávécseresznyének a húsát akár meg is ehetnénk, ahogyan teszi is sok élőlény, például a cibetmacska. Számunkra azonban sokkal érdekesebb a kávé magja. Olyannyira, hogy a közbeszédben 'kávé' alatt nem is gondolunk gyümölcsre igazán. A kávémagától értetődősége származásának, elkészítésének útját is homályba fedi. Legtöbben úgy gondolunk az italra, mint dobozban, őrölve érkező fekete anyagra, amiből forró italt „főzünk". Pedig sok minden történik a babbal, amíg szemes kávébóleszpresszóvá változik.


Az egyik legfontosabb változás, ami során a zöldborsó szerű babból a jól ismert barna kávészem lesz nem más, mint a pörkölés folyamata. De mi is kell a kávépörköléshez? Leginkább kávé és pörkölő, valamint egy pörkölő. Mármint, aki a kávépörkölővel pörköl. Ahogyan a barista szakma is külön tudást igényel, ugyan úgy pörkölő mester sem terem minden bokorban.
Alapvetően különbséget kell tennünk otthoni, hobbipörkölés és nagyüzemi előállítás között. Az otthoni pörkölő pár száz gramm kávét készít jellemzően egyszerű készülékekkel. A nagyüzemi eljárás során akár mázsaszám pörkölődik a kávé, a lehető legmodernebb berendezések segítségével. A speciality kávézók elterjedésével egy harmadik szint is megjelent, amit legtöbbször kézműves jelzővel illetnek. Ez valahol a két volumen között helyezkedik el, és a legfontosabb jellemzője a teljes folyamatkontroll és minőség-ellenőrzés. Míg mennyiségben az otthoni pörköléshez áll közelebb, addig a használt gépek, technológia már a nagy cégekével azonos. A teljes képhez hozzátartozik az utóbbi időben megjelent otthoni felhasználásra szánt minipörkölő berendezések terjedése, bár igen magas áruk miatt ez egyelőre csupán a tehetősebb kávéimádók játékszere.


A kávépörkölő főbb alkotórészei:
  • pörkölő dob, tartály
  • hőgenerátor
  • hűtőtálca
A pörkölő működése szerint lehet kézi, vagy elektromos. A pörköléshez használt hő előállításának is több módja van:
  • elektromos fűtésű hőbefúvással
  • gázfűtésű
  • fatüzelésű
Ez utóbbi egy eléggé különleges módja a pörkölőgép üzemeltetésének, elterjedt megoldásnak semmiképp sem nevezhetjük. Elektromos légbefúvást kisebb mennyiséghez alkalmaznak, a nagyobb pörkölők pedig jellemzően gázzal működnek.
Folyamat kontroll
Legyen bármilyen üzemű is a kávé pörkölő, ha igazán jó eredményt szeretnénk elérni, fontos, hogy a teljes pörkölési folyamatot kontrollálhassuk. Könnyű belátni, hogy a gáztűzhelyen serpenyőben kevergetve soha nem lesznek egyenletesre pörkölt kávészemeink, ízletes presszónk, bármennyire is szépíti meg a nosztalgia a régmúlt emlékeit, amikor nagyszüleink még otthon pörkölték a kávét, ha lehetett kapni. Egy modern pörkölő precíz beállításokat tesz lehetővé, a folyamat közben is változtathat a pörkölő mester a profilon, ha úgy látja szükségesnek. A speciality vonalon elterjedt világos pörkölésű kávék még több odafigyelést és szakértelmet igényelnek, de miért is?
A gyakran nem igazán jó ízű robusta kávékat régebben jellemzően sötétre pörkölték, hogy a kellemetlen ízeket elégessék. Az így kapott kávéból készített presszó ízvilága kesernyés, rendkívül egytónusú. A kávékultúra terjedésével és az egyre növekvő fogyasztói igényekkel együtt folyamatosan háttérbe szorult a robusta kávé az arabica fajtákkal szemben. Az arabica, bár kényesebb növény, ízében sokkal komplexebb robusta társainál. A válogatott, minőség arabica kávét nem érdemes elégetni, hisz az ízei elvesznének. A világos kávé pörkölés során megmaradnak a jellegzetes savak, a kávé természetes édessége – ugyanakkor a hibák is felerősödnek. Épp ezért a pörkölő mesternek nincs egyszerű dolga. A világos pörkölés és a közepes közötti választóvonal pörkölésenként változik. Egy perc ebben a szakmában döntő jelentőségű, előre programozott nagyüzemi eljárással nem garantált a siker.
Filterbe vagy presszóba lesz?
A speciality kávékat gyakran megkülönböztetik aszerint is, hogy milyen eljárással érdemes elkészíteni. Alapvetően elmondható, hogy filter kávékhoz leginkább a világos kávépörkölés ajánlott, sötét viszont semmi esetre sem. A filter kávé készítésének a sajátosságai miatt az elkészült ital sokkal több aromát, ízjegyet, tónust képes visszaadna, míg egy csésze eszpresszó sokkal sűrűbb, testesebb, intenzívebb ízélményt nyújt.

Kávé pörkölő üzem és szakember is lehet a Blue Bird Roasteryben. A kávépörkölőben indul az ital útja, mely a spaciality kávézóban a kávégépen keresztül jut el a vendégekhez, akik mindíg frissne pörkölt kávét kaphatnak. A szakszerű pörkölés és kávéfőzés tanulható, ezt baristaképzéseken lehet a legkönnyebben elsajátítani. A Blue Bird Roastery szolgáltatásai Budapesten: kávéról, kávé pörkölés, kávé pörkölés pörkölt kávé készítés, friss kávé, szakszerű pörkölés.