Milyen a jó kávégép?
Hol vegyek kávégépet? Béreljek kávéfőzőt?
azaz: mit tud egy modern kávéfőző és mit nem?
Mindenekelőtt tisztáznunk kell pár fogalmat. A közbeszédben megragadt elnevezések sokszor még a megnevezett megszűnése, átalakulása után is hosszú ideig tartják magukat, még akkor is, ha lényegében már hibás a megnevezés. Ilyen például a kávéfőző használata a kávégépre, vagy a kotyogó elnevezés a mokkára is. Előbbi már régen nem „főz", sőt. Utóbbi pedig egy magyar találmánytól eltekintve soha nem kotyogott.

A kávégépek története során először is a főzést magát gépesítették. A kávéfőzés önmagában feltételezi, hogy az őrleményünk ilyen vagy olyan módon forrásban lévő vízzel, vízgőzzel találkozik. Logikus lépésként először a filteres kávégépek jelentek meg, majd fokozatosan jutottunk el a mai presszógépekig. A kezdeti forrázós megoldáshoz képest manapság zavarbaejtően sok módja van a kávé készítésének, nézzük csak:
Hogyan főzhetünk, készíthetünk kávét?
  • filteres kávékészítő eszközökkel (chemex, v60 stb.)
  • „kotyogós" mokka főzővel
  • karos (dugattyús) kávégéppel
  • elektromos csepegtetős kávégéppel
  • elektromos pumpás kávégéppel
  • aeropressel
Amennyi közös van a felsorolt eszközökben, legalább annyi dologban eltérnek. Van, amelyik vízgőzzel főz, van, amelyik elektromos pumpával, magas nyomáson, van, amelyik forró vizet csepegtetve. A közös nevező az kávé extrakció, azaz a kivonatolás. Minden esetben a kávéőrlemény minél egységesebb átáztatása a cél, akár magas nyomással, akár átfolyással történik. Hogy melyik a legjobb, erről ugyanannyira értelmetlen vitázni, mint ízlésről, szépségről.
Érdemes végiggondolnunk, mit miért és hogyan szeretnénk, hiszen a megfelelő kávégép kiválasztását igényeink szabják meg. Ha személyes preferenciáinkat kiszolgálja, akkor az lesz a „jó" gép. Más kérdés a minőség, megint más, hogy mi fér el a konyhapulton, harmadik, hogy mennyi időnk van elkészíteni egy jó feketét? Ha igényeink magasak, válasszunk inkább egy jó kávézót a környéken. Nem véletlen, hogy a minőségi kávézók pultjain hatalmas kávégépeket láthatunk. Egy otthoni kis presszógép korlátai elsősorban a hőstabilitásban kereshetők, ami a kis bojler, kis tömegű hőtartó fémek felhasználása miatt van. Hogy ne kelljen sok kiló drága rezet beépíteni, valamint a méreteket is kordában lehessen tartani, többféle megoldással is előálltak a gyártók presszó vonalon.
Újítások kora
Ha belenézünk egy mai és egy tizensokéves kávégép burkolata alá, az első, ami feltűnhet, az az elektronika elszaporodása. Lehet azon vitázni, hogy hol lesznek ezek a túlbonyolított gépek évtizedek múlva, mikor a régi még vígan pöfög, de tény, hogy kényelmi szempontból rendkívül sokat fejlődtek a kávégépek. Ma már gombnyomásra is készíthetünk presszókávét otthonunkban, ami valljuk be, nem hangzik rosszul. De ha maradunk a manuális presszógépeknél, ott is találkozunk izgalmas megoldásokkal. Ilyen például a thermoblokk/fejfűtés kombináció. Egy állítható hőmérséklet szabályzóval kiegészítve az ilyen kávégépek kis méretük és -tömegük ellenére is hőstabilak, ráadásul fél fokonként állíthatóak. Ha pedig nem sajnáltak két thermoblokkot a készítők, akkor a folyamatos erős gőz is rendelkezésünkre áll cappuccino, late készítéséhez.

Mit nem tud a kávégép?
Röviden: őrölni nem tud. Vagyis ez sem teljesen igaz, hiszen vannak egybeépített kávégép/őrlő öszvérek, de ezeket általában a szükség szüli. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a frissen pörkölt kávé és a megfelelő friss őrlemény a kávékészítéshez. Egyik a másik nélkül nem megy: a jó alapanyag feltétele a jó végeredménynek, legyen bármilyen modern gépünk is, döglött kávéból rossz lesz a presszónk.Frissen pörkölt kávét leginkább speciality kávézók kínálatában találhatunk, érdemes keresgélni, mert egyre több helyen kapunk valódi minőséget a pénzünkért.

Pénzkérdés…

Végül beszéljünk kicsit a piszkos anyagiakról. A minőségnek a kávégépek esetében is ára van. Minimálisan számolva is százezer forintos tételben kell gondolkoznunk, ha olyan gépeket szeretnénk, amelyek igényeinknek megfelelnek. Ne tévesszen meg minket a csilli-villi képekkel agyonreklámozott viszonylag olcsó eszköz, hamar rájövünk majd, hogy kidobott pénz volt. Nem azt mondom, hogy kizárólag zugfórumokról érdemes vásárolni, de olcsó kávégépnek bizony híg