Frissen pörkölt kávé Budapest szívében
Sokan isznak kávét. A kávé mozgatja a világunkat. A kávé, a kávé, a kávé… de honnan is érkezik, milyen utat tesz meg a budapesti kávézóban csapolt fekete, mielőtt jóízűen felhörpintenénk? Miért annyi, amennyi? Mit tudnak a Blue Bird-ben, amiért megéri betérni hozzájuk egy(két, há…) kávéra?

Először is vegyük a zöld kávét. Mármint tényleg meg kell vennünk valahogy, mert bármilyen fejlett is a honi mezőgazdaság, a kávécserje finnyás jószág, akár hol nem terem. De ha mégis, akárhol termettet sem vehetünk, mert bizonyos ízjegyek, amik igazán élvezetessé tesznek egy presszó kávét, csak bizonyos országok meghatározott termőterületeire jellemzőek. Azon belül meg a farmok, ahol José szeme hizlalja a kávécseresznyét… szóval nem is olyan egyszerű kérdés, már a beszerzésnél sok minden eldől. Mint a jó bornál, a végeredmény szempontjából fontos a jó termőterület, a szüret és a feldolgozás.
Szüret és feldolgozás
A kávécserje termése a kávécseresznye. A húsos külső burok tartalmazza a lényegi kávébabot, amire nekünk szükségünk van. A kávé szüretelése után jöhet a minőség szerinti válogatás. Mivel egy cserjén egyszerre több, különféle besorolású szem lehet, ezért fontos, hogy a szelekció alapos legyen. Ha ezen túl vagyunk, jöhet a héj eltávolítása. A szemek minősítésére több eltérő besorolást használnak, ami megnehezíti az eligazodást. A Blue Bird-ben csak kiváló minősítésű kávébabokat rendelünk, mely a szüret minősége, a termőterület magassága, a szemek tömörsége, egészségessége szerinti egyik legjobb minőséget jelenti minden esetben.

Ahhoz, hogy a burkot leválasszák a magtól, két eljárás terjedt el: a száraz (hagyományos) és a nedves (áztatás). Hogy melyiket alkalmazzák, több dolog határozza meg: éghajlati adottságok, a farmer lehetőségei, valamint a termés maga. Egyes fajták a nedves eljárás következtében erőteljesebb, domináns savas ízre tesznek szert, míg a száraz eljárás után földes ízjegyek, testesség lesz inkább jellemző ugyanarra a kávéra.

Pörköljünk
Túl vagyunk a szüreten, a válogatáson, eltávolítottuk a héját (ebből lesz a Cascara), bezsákoltuk, készen áll a kávénk a szállításra. Hosszú utat tesznek meg a szemek, mire a zöld eljut a kékbe, hogy a pörkölőmester megkezdhesse bebarnítani. Az eddigiekben is sok helyen romolhatott a kávénk minősége, de igazán izgalmassá a pörköléskor válik a kérdés. Itt nagyjából pár celsius fok, 5-6 másodperc ide vagy oda dönt arról, hogy az őrlőben, vagy a kukában köt ki a kávénk. A pörkölőmesternek egyszerre kell figyelnie az időre, hőmérsékletekre, szagokra, színekre, illatokra és a reccsenéseket fülelnie. Próbáljanak csak szóba elegyedni vele munka közben… Hogy ez ne legyen ilyen „egyszerű", a különféle kávéfajtáknak megfelelő pörkölési profilt kell beállítani. De, hogy ez ne legyen véletlenül sem egyszerű, a beállított profilok lefutása a környezeti változók függvényében módosításokra szorulhat – a külső hőmérséklet, páratartalom könnyen beleszólhat a folyamatba. A Blue Bird-ben 12 féle kávét pörkölünk a világ minden tájáról: két blendet és tíz SO kávét, így soha nem unatkozunk. Érdekesen hangzik?

Minden héten friss pörkölés, gyere el a kékbe, nézd meg, hogyan lesz a zöldből barna!

Zöldből barnát a kékben – Blue Bird pörkölő és kávégép forgalmazó Budapesten. A budapesti BlueBird kávépörkölőben mindig ihatsz egy frissen főzött kávét, hiszen egy Speciality kávézóról van szó a belvárosban, mely minden nap várja a betérő vendégeket széles kínálatával. Néhány érdekes téma: Budapest, kávé, kávé pörkölő, BlueBird, kávéfőző, kávégép.